Teren po dawnych Zjednoczonych Browarach Haberbusch i Schiele przez wiele lat był wyłączonym z użytkowania fragmentem Warszawy. O latach świetności tego miejsca przypominały tylko niszczejące budynki: Willa Schiele, Warzelnia, Laboratorium oraz niedostępne piwnice.
- Przystępując do realizacji projektu Browary Warszawskie wiedzieliśmy, że centralnym miejscem, sercem kompleksu muszą być zabytkowe obiekty - Willa Schiele, Piwnice Czasu i Warzelnia. Kompletnie zrujnowany budynek Willi już odrestaurowaliśmy. Start budowy kolejnego budynku biurowego – Biur przy Willi – to także coraz więcej działań związanych z piwnicami – mówi Michał Gerwat, dyrektor projektu Browary Warszawskie.

Echo ratuje historyczne piwnice

Historia piwnic sięga XIX wieku, kiedy to pełniły rolę magazynów piwa. Oryginalnie były połączone z budynkiem Warzelni. Ich układ świadczy o tym, że były wielokrotnie rozbudowywane i pogłębiane. Do teraz zachowały się kolebki i piękna czerwona cegła ceramiczna ze słynnej Cegielni Włochy, które wymagały ogromnych nakładów pracy, aby je uratować przed całkowitym zniszczeniem. Zagrożeniem dla starych murów była przeciekająca woda, roślinność i grzyb na ścianach.
- We współpracy z konserwatorem udało nam się uratować to miejsce. Drobiazgowo, cegła po cegle, z szacunkiem odsłanialiśmy kolejne fragmenty piwnic. Wykonaliśmy prace osuszające i odgrzybiające. Ułożyliśmy drenaż, a całość zabytkowej konstrukcji zabezpieczyliśmy stropem dublażowym, który nie tylko chroni od obciążeń, ale także przed wilgocią. Po zakończeniu prac, Piwnice Czasu będą w pełni zintegrowane z okolicznymi budynkami Browarów Warszawskich – mówi Michał Gerwat.

Nowe życie w starych murach

- Piwnice Czasu – bo tak po rewitalizacji nazywać się będzie ta część Browarów Warszawskich – już za dwa lata mają szansę stać się jednym z najbardziej charakterystycznych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy. Na odwiedzających je gości będzie czekało kilkanaście restauracji, kawiarni i pubów. Odtwarzając klimat dawnych browarów, zdefiniujemy to miejsce na nowo, w taki sposób by szanując tradycję wpisać je w trendy europejskich metropolii. Piwnice staną się miejscem otwartym dla każdego i inspirującym, bo pełnym wydarzeń o charakterze kulturalnym i kulinarnym – podkreśla Marcin Kopczyk, senior leasing manager, który odpowiada za koncepcję gastronomiczno-usługową tego miejsca.
Rewitalizacja w przypadku Browarów Warszawskich to nie tylko Piwnice Czasu. Jeszcze w tym roku planowane są pierwsze pracy przy dawnej Warzelni, której główny korpus powstał w latach 80. XIX w. Zachowa ona swoją historyczną rolę – po zakończeniu prac zostanie tu uruchomiony browar oraz restauracja. Do budynku wejść będzie można z Piwnic Czasu albo bezpośrednio z Rynku Warzelni, jednego z placów miejskich w Browarach Warszawskich.
- Już niedługo zarówno Piwnice, jak i Warzelnia odzyskując swoją dawną świetność staną się miejscami, które swoim wyglądem i ciekawą ofertą będą przyciągały gości. W tej ostatniej, planujemy przywrócić tradycję produkcji piwa rzemieślniczego, tworząc tutaj nietuzinkową w skali Warszawy przestrzeń, gdzie to co stare i nowe spotyka się w swojej najlepszej formie w towarzystwie wybornych, kraftowych trunków – dodaje Marcin Kopczyk.

Browary Warszawskie rosną w oczach

Browary Warszawskie to teren między ulicami Grzybowską, Wronią, Chłodną i Krochmalną. Kompleks stworzą cztery biurowce, pięć budynków mieszkalnych, ponad 8 tys. mkw. przestrzeni przeznaczonej na usługi, restauracje, sklepy, świetnie zaaranżowane przestrzenie publiczne z miejskimi skwerami, kameralnymi uliczkami i wygodną przestrzenią pełną zieleni. Blisko stąd do centrum Warszawy i przystanków komunikacji miejskiej.
- Już wkrótce do użytku oddane zostaną pierwsze mieszkania, a jeszcze w grudniu do Biur przy Bramie wprowadzą się pierwsi pracownicy. Wraz z oddaniem do użytku pierwszego budynku biurowego będą trwały prace przy pierwszym z pięciu placów miejskich. Trwa również budowa drugiego budynku biurowego - Biur przy Willi – mówi Michał Gerwat.

Pliki do pobrania: