Na budowę Biur przy Willi – drugiego biurowca Browarów Warszawskich – wjechały pierwsze koparki i ciężki sprzęt. Będzie to najwyższy, bo aż 14-kondygnacyjny budynek komercyjny tego projektu, znajdujący się przy nowo powstałej ulicy Haberbuscha i Schielego, której nazwę wybrali warszawiacy w letnim plebiscycie.

Kilka tygodni po zawieszeniu wiechy na szczycie budynku Biur przy Bramie Echo Investment rozpoczęło budowę Biur przy Willi. Budynek stanie w bezpośrednim sąsiedztwie odrestaurowanej Willi Schiele – dawnego domu właścicieli słynnych Browarów Warszawskich. Biura przy Willi będą stanowiły dominantę nowego kwartału miejskiego.

– W środku sezonu budowlanego w Browarach Warszawskich bardzo dużo się dzieje. Trwają prace przy elewacji i wykończeniu Biur przy Bramie, by już w grudniu 2018 roku mogli wprowadzić się tu pierwsi pracownicy. Pod koniec roku do użytku oddany zostanie też pierwszy budynek mieszkaniowy. Sprawny wynajem całego pierwszego biurowca pozwala nam ruszyć z pracami nad Biurami przy Willi. Rozpoczęliśmy budowę ścian szczelinowych. Ukończenie budynku planowane jest na koniec 2019 roku. –

mówi Michał Gerwat, dyrektor projektu Browary Warszawskie w Echo Investment.

Zachodnia ściana budynku Biura przy Willi stanowić będzie pierzeję ulicy Haberbuscha i Schielego, nazwanej na cześć słynnych wolskich browarników – twórców potęgi Browarów Warszawskich. Nazwę tej ulicy wybrali sami warszawiacy spośród trzech nazw zaproponowanych przez Muzeum Warszawy.
browary-warszawskie-K-render-grzybowska.jpg
Miejsce pracy i wypoczynku

Swoje biurka w Biurach przy Willi (budynek K) będzie miało ok. 1300 pracowników. Biurowiec to 15 100 mkw. powierzchni do zagospodarowania. Znajdą się w nim nie tylko biura. Na parterze powstaną przestrzenie na usługi, kawiarnie i sklepy, a dla najemców oddane będą zielone tarasy na dwóch kondygnacjach. Cała przestrzeń Browarów Warszawskich będzie otwarta dla ludzi i zachęcająca do rekreacji, dlatego ruch samochodowy i parkowanie schodzi na dolne kondygnacje.

Świetnym sąsiedztwem dla Biur przy Willi  będzie Ogród Centralny oraz Brama Browarów – dwa z pięciu placów miejskich zaplanowanych w tym kwartale.

– Cieszy mnie, że na dotychczas zamkniętym obszarze magazynu po dawnych browarach zaplanowano przestrzeń otwartą także na działania kulturalne, które będą animowane przez przyszłych mieszkańców oraz tych obecnych  z okolicznych bloków i kamienic, a także gości, którzy będą się pojawiali tu czasowo. Połączenie tych grup w taki sposób, aby dla wszystkich ta przestrzeń była wspólna, swojska, jest wyzwaniem.

– komentował Krzysztof Mikołajewski, dyrektor Wolskiego Centrum Kultury, podczas debaty „Dobre miejskie sąsiedztwo – plany na przyszłość vs. piękna historia” zorganizowanej przez Echo Investment i Centrum Łowicka w ramach wystawy „Plany na przyszłość”.

Serce Woli z nowa energią

Teren po dawnych browarach przez wiele lat był niezagospodarowaną częścią warszawskiej Woli. Echo Investment rozpoczęło tu budowę kompleksowego fragmentu miasta w 2016 r. Obecnie w Browarach Warszawskich kończą się prace przy budowie Biur przy Bramie (budynek J) i pierwszego budynku mieszkaniowego. W przyszłym roku do użytku oddane zostaną dwa kolejne  budynki mieszkaniowe.