Z początkiem czerwca na stronie twojaulica.pl wystartował plebiscyt na nazwę nowej ulicy w Browarach Warszawskich. Mieszkańcy stolicy rozpoczęli rywalizację, w której mogli zagłosować na jedną z trzech nazw: Haberbuscha i Schielego, Sfinksów Warszawskich i Wolskiej Krachli. Swoje głosy w ciągu trzech tygodni oddało blisko 1100 osób, a większością głosów – 41% - zwyciężyła nazwa Haberbuscha i Schielego.

Echo Investment ogłosiło plebiscyt na wybór nazwy ulicy w Browarach Warszawskich, chcąc dać mieszkańcom Warszawy możliwość wpływania na otaczającą ich przestrzeń miejską. Wspólnie z Muzeum Warszawy wytypowano trzy propozycje związane z historią tego miejsca. To pierwszy taki plebiscyt, w wyniku którego stolica zyskała nową ulicę.

Niewątpliwie Haberbusch i Schiele, założyciele Browarów Warszawskich, zasłużyli na to, aby ich historia towarzyszyła nowej ulicy w Warszawie. Produkowane w Browarach Warszawskich napoje zyskały popularność nie tylko w naszym kraju, a prowadzone przedsiębiorstwo uznawane było za jedno z najbardziej innowacyjnych i było wzorem dla wielu adeptów biznesu. Cieszymy się, że mieszkańcy stolicy tak chętnie wzięli udział w plebiscycie. To pokazuje, że możliwość wpływu na przestrzeń miejską jest dla warszawiaków bardzo istotna.

komentuje Rafał Mazurczak, członek zarządu Echo Investment.

Kim są patroni nowej ulicy? Dokładnie 172 lata temu Błażej Haberbusch i Konstanty Schiele  rozpoczęli historię Browarów Warszawskich, które zyskały popularność nie tylko wśród mieszkańców stolicy, ale także w Wielkiej Brytanii, Rosji, Niemczech, USA, czy na Kaukazie i Dalekim Wschodzie. Browarnicy przez wiele lat produkowali wyjątkowy, regionalny produkt, będący dumą Warszawy i częścią jej tożsamości. Zapewniali warszawiakom pracę i dobre zarobki. Obaj dokonali prawdziwej rewolucji wprowadzając m.in. maszyny parowe do produkcji piwa czy krachlę - innowację w zamykaniu butelek.
Nowa ulica w Browarach Warszawskich, która będzie nosić ich imię, ma ok 140 m długości. Rozpocznie się przy Bramie Browarów, czyli ulicy Grzybowskiej i połączy ze sobą biurową i mieszkalną część nowego kwartału. Przy części mieszkaniowej spotka się z ulicą Krochmalną.
Ulica zostanie udostępniona mieszkańcom miasta wraz z otwarciem pierwszego budynku biurowego, tj. Biur przy Bramie.

IP_NazwaUlicy_03.07.2018.docx

docx | 19 KB