WeWork w Browarach Warszawskich

Przestrzenie do pracy wspólnej przebojem wpisują się do świadomości polskich przedsiębiorców. Rynek wzrasta od kilku lat, a rosnącą popularność elastycznych rozwiązań biurowych zauważają również globalni liderzy branży. W Warszawie coraz mocniej swoją obecność zaznacza WeWork, dostawca przestrzeni i usług wspierających współpracę.

Włączenie Browarów Warszawskich do naszego portfela w Polsce potwierdza nasze zaangażowanie i oddanie temu krajowi. Niedawno ogłosiliśmy naszą pierwszą lokalizację w Warszawie i z niecierpliwością czekamy na powitanie nowych członków naszego kwitnącego już ekosystemu liczącego 250 tys. członków na świecie. Ten budynek jest nie tylko świetnie zlokalizowany, ale oferuje także piękne i nowoczesne elementy architektoniczne. Cieszymy się z naszej ekspansji i czekamy na rozwój naszej społeczności w Polsce

– mówi Mikhail Konoplev, dyrektor generalny firmy WeWork w Europie Środkowo-Wschodniej.

Do dyspozycji klientów WeWork w Browarach Warszawskich, multifunkcyjnym projekcie realizowanym przez Echo Investment, będą aż trzy piętra w pierwszym biurowcu kompleksu.
Według raportu Coworking 2018 przygotowanego przez międzynarodową firmę doradczą Cushman & Wakefield, popyt na elastyczne biura na świecie doświadczył rekordowego wzrostu w 2017 r. Jak wynika z badań Cushman & Wakefield we współpracy z ShareSpace, polskiej platformie internetowej w obszarze elastycznych biur, nowa podaż powierzchni coworkingowej w Warszawie wzrosła o prawie 100% r-d-r do ok. 47 000 mkw. nie uwzględniając w tym typowych biur serwisowanych. Pomimo niesamowicie dynamicznego tempa wzrostu liczby biur coworkingowych, sektor elastycznych miejsc pracy wciąż stanowi ok. 1,7% całkowitego zasobu nowoczesnej powierzchni biurowej w stolicy i pod tym względem na tle Europy jeszcze ma sporo do nadrobienia. Przykładowo, zasoby w Centralnym Londynie, jednym z najbardziej dojrzałych rynków elastycznych biur na świecie, stanowią ok. 4% całkowitego zasobu dostępnej powierzchni biurowej.
Rynek w Warszawie zaczyna wkraczać w etap dojrzewania, a głównym motorem napędowym są międzynarodowi operatorzy z apetytem na budowanie skali w najlepszych lokalizacjach. Firmy takie jak WeWork doceniają zarówno liczbę zagranicznych korporacji, które ulokowały swoje oddziały lub dopiero rozwijają nowe projekty w Warszawie, kwitnącą scenę startupową o dużym potencjale regionalnym oraz wysokiej jakości projekty biurowe i wielofunkcyjne, takie jak Browary Warszawskie.

Biura WeWork w Londynie:

Tower Bridge 3.jpgWaterhouse Square 1.jpgWaterhouse Square 2.jpgWaterhouse Square.jpgOld St 2.jpg

W Browarach Warszawskich zaoferujemy wszystko to, co najlepsze w pracy coworkingowej. Podstawą będzie oczywiście dobry serwis biurowy – to m.in. szybki internet, obsługa recepcji, specjalne budki telefoniczne, wspólne przestrzenie do odpoczynku bądź pracy indywidualnej. Sensem coworkingu jest jednak budowanie społeczności i na to też postawimy duży nacisk w nowym miejscu. Klienci WeWork będą mieli dostęp do wielu wydarzeń, które skoncentrują się na nawiązywaniu kontaktów, rozwoju osobistym i zawodowym

– podkreśla Michał Żelski, Regional sales manager w Dziale Biur Echo Investment.

W zależności od wybranego pakietu, klienci WeWork będą tu mogli korzystać z dostępu do ruchomego stanowiska pracy we wspólnej przestrzeni, wynajmu stałego biurka dla pojedynczych pracowników lub prywatnego, wyciszonego biura dla zespołu. Z badań serwisu mamstartup.pl wynika, że najważniejszą dla najemców cechą coworku jest lokalizacja. Dobre położenie wspólnej przestrzeni biurowej, wygodną komunikację i możliwości dojazdu wskazało jako istotne aż 13 proc. ankietowanych.

Projektowaliśmy Browary Warszawskie tak, aby było to miejsce zarówno do wydajnej pracy, jak i rekreacji, spotkań i wypoczynku. Powstaje tu spokojna enklawa, nowe śródmieście Warszawy jest tuż obok, a wszystko znakomicie skomunikowane z naszym kwartałem. Bardzo się cieszymy, że jakość zastosowanych przez nas rozwiązań w budynkach biurowych przekonała WeWork do podjęcia współpracy. Jestem też pewny, że każdy coworker po wyjściu z biura doceni urok i placów miejskich, dziedzińców, miejsce odpoczynku i rekreacji dostępnych dla wszystkich przez całą dobę

– podkreśla Michał Żelski.

Do wyboru lokalizacji i dopracowania szczegółów umowy przez WeWork doszło dzięki współpracy z firmą Cushman & Wakefield.

Cieszymy się ze współpracy ze światowym liderem rynku powierzchni co-workingowych, jakim jest WeWork. Ta firma z pewnością zmieni oblicze branży nieruchomości biurowych w Polsce. Dzięki wizji i doskonałej organizacji projektu po stronie zespołu WeWork, jak również zorientowanej na znalezienie jak najlepszych rozwiązań postawie przedstawicieli Echo Investment, był to w naszej opinii jeden z najbardziej efektywnie przeprowadzonych procesów najmu w ostatnim czasie. Różnorodność planowanych funkcji, udogodnienia tworzone w miejscu z bogatą historią, bliskie sąsiedztwo międzynarodowych instytucji  oraz bardzo dobry dostęp do komunikacji publicznej to kluczowe czynniki, które miały wpływ na decyzję o wyborze przez WeWork Browarów Warszawskich, wyróżniającego się projektu położonego w sercu nowego centrum finansowego Warszawy na bliskiej Woli

– komentują Richard Aboo, Head of Office Agency CEE, Poland oraz Mikołaj Niemczycki, Negocjator w dziale powierzchni biurowych Cushman & Wakefield.

Browary Warszawskie to teren między ulicami Grzybowską, Wronią, Chłodną i Krochmalną, który Echo Investment na nowo wkomponuje w tkankę miejską. Powstaje nowy, otwarty dla wszystkich miejski kwartał, tworzony przez budynki mieszkalne, biurowce oraz place publiczne, miejsca odpoczynku i rekreacji, kawiarnie, restauracje i sklepy.

To miejsce z piękną historią, ale przede wszystkim nowoczesny, funkcjonalny i całościowy zamysł urbanistyczny i architektoniczny. Znajdą się tu cztery biurowce, pięć budynków mieszkalnych, ponad 8 tys. mkw. przestrzeni przeznaczonej na usługi, restauracje, sklepy, świetnie zaaranżowane przestrzenie publiczne z miejskimi skwerami, kameralnymi uliczkami i wygodną przestrzenią pełną zieleni. Niewątpliwymi zaletami tego miejsca są również bliskość centrum Warszawy, stacji metra czy dostępność rozwiniętej komunikacji miejskiej.

browary-warszawskie-budynek-J_2.jpg

browary-warszawskie-budynek-J.jpg

WeWork_Waterhouse Square 1.jpg

WeWork_Waterhouse Square.jpg

WeWork_Old St 2.jpg

WeWork_Waterhouse Square 2.jpg

WeWork_Tower Bridge 3.jpg

Powstaje nowa ulica w Browarach Warszawskich – to Ty możesz wybrać jej nazwę!

Rusza plebiscyt na nazwę nowej ulicy na Woli, która powstanie w Browarach Warszawskich. Echo Investment wspólnie z Muzeum Warszawy wytypowało trzy propozycje, które zaczerpnięte z historii tego miejsca, mogą nadal być żywe w nowym kwartale tej części stolicy. Tylko teraz
Browary Warszawskie rosną w oczach Wiecha zawisła nad pierwszym budynkiem biurowym

Pierwszy budynek biurowy w Browarach Warszawskich, w rok od rozpoczęcia budowy osiągnął swój najwyższy punkt konstrukcyjny. Tradycyjna wiecha zawisła na trzynastej kondygnacji 23 maja. Pierwsi użytkownicy, m.in. pracownicy L’Oréal Polska, wprowadzą się do niego na przeło
Pierwszy najemca Browarów Warszawskich