Browary Warszawskie - historyczny fragment Woli otworzy się na miasto

Browary Warszawskie - historyczny fragment Woli otworzy się na miasto

Wielofunkcyjna, przyjazna i bezpieczna przestrzeń, pełna historycznych odniesień - już za niespełna trzy lata teren niegdyś jednego z największych browarów Europy znów zatętni życiem. W kwartale ulic Grzybowskiej, Wroniej, Chłodnej i Krochmalnej na warszawskiej Woli powstaje kilkanaście budynków mieszkalnych i biurowych, skupionych wokół przestronnych, miejskich placów. Flagowa inwestycja największego polskiego dewelopera – Echo Investment – łączy dawne z nowym na skalę niespotykaną dotąd w lewobrzeżnej części stolicy.

Kluczowym elementem Browarów Warszawskich będą ogólnodostępne przestrzenie, takie jak: plac przy historycznym budynku Warzelni, Brama Browarów od strony ulicy Grzybowskiej czy tzw. plac śniadaniowy pomiędzy budynkami mieszkalnymi w północnej części działki. Na placach skupi się życie kompleksu – wokół nich powstaną restauracje, kawiarnie, sklepy i punkty usługowe. Nie zabraknie naturalnej zieleni i małej architektury. Do dyspozycji mieszkańców, spacerowiczów, turystów i pracowników firm, które będą miały tu swoje biura, będzie łącznie aż 15 700 mkw. otwartego terenu, umożliwiającego swobodny spacer przez Browary Warszawskie przez całą dobę. W ramach inwestycji powstaną też nowe ulice, w tym zupełnie nowy odcinek Krochmalnej.

Szczególnym elementem całego założenia będzie też odrestaurowany fragment (ok. 1 750 mkw.) XIX-wiecznych piwnic. Będzie można tu odetchnąć atmosferą dawnej Warszawy, korzystając z gastronomii i lokali handlowych kultywujących tradycje rzemieślnicze. Nad piwnicami powstanie ogród centralny o powierzchni 1 500 mkw. Będzie to nawiązanie do jeszcze wcześniejszej historii Woli, która – zanim przekształciła się w zagłębie przemysłowe – była dzielnicą sadów i ogrodów.

Ruch na placu budowy coraz większy

Niemal 4,5-hektarowy teren Browarów Warszawskich to jedna z największych stołecznych budów. W szczycie robót na placu pracować będzie nawet 1 000 osób. Realizowana jest już m.in. podziemna część budynków mieszkalnych. W czerwcu pierwszy z nich, położony najbliżej skrzyżowania Wroniej i Chłodnej, zacznie piąć się w górę, aby docelowo osiągnąć wysokość siedmiu kondygnacji. Wkrótce ruszy budowa kolejnych trzech budynków – w jednym z nich znajdą się mieszkania o podwyższonym standardzie. Pierwsi mieszkańcy wprowadzą się do Browarów Warszawskich na początku 2019 roku.

O atrakcyjności i jakości Browarów Warszawskich świadczy zainteresowanie mieszkaniami, które tu powstają. W budynku A niemal wszystkie z 92 lokali znalazły już nabywców. Z kolei w budynku B sprzedaliśmy już połowę ze 181 lokali, mimo że jego budowa dopiero się rozpoczyna. Docelowo w Browarach Warszawskich stworzymy 1 000 mieszkań. Wyjątkowa lokalizacja, przemyślana koncepcja oraz szereg udogodnień jakie czekają na wszystkich użytkowników to bez wątpienia największe atuty tego projektu - mówi Dawid Wrona, dyrektor sprzedaży w Dziale Projektów Mieszkaniowych Echo Investment.

Echo Investment planuje również realizację dwóch połączonych ze sobą budynków, w których znajdą się mieszkania na wynajem.
Duch przedsiębiorczości nadal obecny

Z atutów Browarów Warszawskich będą mogły skorzystać również firmy. Komfortowe biura będą tu dostępne zarówno w nowoczesnych budynkach klasy A jak i w historycznych zabudowaniach dawnego browaru, w tym Laboratorium, Warzelni oraz tzw. willi fabrykanta. W tej ostatniej, niegdyś należącej do właścicieli browaru, rodziny Schiele, dobiegają końca prace restauracyjne prowadzone pod nadzorem konserwatora zabytków.

Wkrótce rozpocznie się też budowa 11-kondygnacyjnego budynku o szklanej elewacji, położonego najbliżej skrzyżowania ulic Grzybowskiej i Wroniej. W dalszej kolejności, wzdłuż ulicy Grzybowskiej powstaną jeszcze trzy biurowce, które wpiszą się w biznesowy charakter tej części Warszawy.

Ostateczne zakończenie budowy Browarów Warszawskich zaplanowano na 2020 rok.
Kluczowe dane:
• Projekt architektoniczny: JEMS Architekci
• Całkowita powierzchnia terenu: 4,4 ha
• Całkowita powierzchnia zabudowy: 100 000 mkw.
• Powierzchnia biurowa do wynajęcia: 50 000 mkw.
• Łączna powierzchnia handlowo-usługowa: ponad 6 000 mkw.
• Powierzchnia czterech placów miejskich: 15 700 mkw.
• Powierzchnia zabytkowych piwnic: 1 750 mkw.
• Powierzchnia ogrodu centralnego: 1 500 mkw.
• Nowe budynki mieszkalne: 6
• Nowe budynki biurowe: 4
• Odrestaurowane budynki zabytkowe: 3
• Wysokość najwyższego budynku: 62 m
• Miejsce pracy dla: ok. 5 500 osób
• Miejsce zamieszkania dla: ok. 2 500-3 000 osób.
• Pierwsi mieszkańcy wprowadzą się: w lutym 2019 r.
• Łączny koszt inwestycji: ponad 500 mln zł
• Planowane zakończenie inwestycji: 2020 r