Browary Warszawskie rosną w oczach Wiecha zawisła nad pierwszym budynkiem biurowym

Pierwszy budynek biurowy w Browarach Warszawskich, w rok od rozpoczęcia budowy osiągnął swój najwyższy punkt konstrukcyjny. Tradycyjna wiecha zawisła na trzynastej kondygnacji 23 maja. Pierwsi użytkownicy, m.in. pracownicy L’Oréal Polska, wprowadzą się do niego na przełomie 2018 i 2019 roku.

Tworząc stary-nowy kwartał miasta warto celebrować tradycyjne momenty. Dlatego 23 maja na szczycie budynku pojawił się zielony wieniec ozdobiony kolorowymi wstęgami, czyli tzw. wiecha. Oznacza to moment, kiedy bryła budynku jest gotowa, a dalej można prowadzić prace wykończeniowe nadające charakter temu miejscu.
Dobre tempo budowy

Budujemy zgodnie z harmonogramem i dziś możemy świętować ukończenie ostatniej z 13 kondygnacji. Przed nami jeszcze sporo pracy, ale jesteśmy na dobrej drodze, aby z końcem roku oddać budynek do użytkowania. Murujemy ściany, układamy piony instalacyjne, część ekip pracuje nad ślusarką elewacyjną i wykończeniem w garażach podziemnych. Całość zadania wymaga koordynacji około 150 osób – mówi Marek Szymonek, project manager w Dziale Biur Echo Investment.
Wizytówka dzielnicy w pięknym wydaniu

Zieleń, szkło, światło i przestrzeń - to kluczowe hasła, które opisują pierwszy biurowiec w Browarach Warszawskich.

Biurowiec znajduje się przy Bramie Browarów. Plac, który jest przed nim to przestrzeń, gdzie w zielonej scenerii, przy szumie fontanny można usiąść, odpocząć, napić się aromatycznej kawy czy zjeść lunch. Będzie to miejsce nie tylko dla pracowników firm mających tu biura, ale również dla wszystkich mieszkańców miasta. To tutaj będziemy ich zapraszać w podróż w głąb Browarów – do piwnic, kolejnych budynków, placów i miejsc odpoczynku  – mówi Agnieszka Chmolewska, kierownik zespołu architektów w Dziale Biur Echo Investment.

Projektanci biurowca szukali najciekawszych rozwiązań, aby elewacja dodawała elegancji temu miejscu. Szklana okładzina, o satynowej powierzchni ma sprawiać wrażenie lodu skrzącego się w słońcu. W projekcie aranżacji wnętrz znajdziemy wiele perełek - między innymi sufit ze szklanych butelek, jako bezpośrednie nawiązanie do historii dawnych browarów. Ściany w holu głównym oraz w holach na piętrach pokryje unikatowy materiał produkowany tylko przez  jedną firmę w Niemczech. Glaskeramik - to szkło pochodzące w 100 proc. z recyklingu, a powstające w wyniku tłuczenia zużytych butelek i szyb. Będzie to pierwszy przypadek wykorzystania tego materiału w Polsce.
Z myślą o ludziach, którzy tu będą pracować na co dzień

Biurowiec oferuje blisko 13 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej. Na parterze znajdą się dostępne dla wszystkich kawiarenki, restauracje lub sklepy. Z kolei na dachach stopniowo wznoszących się kondygnacji znajdą się zielone tarasy. Zieleń powita gości także w lobby. Jednym z najemców budynku będzie L’Oreal Polska, która do Browarów Warszawskich przeniesie swoją główną siedzibę, a już wkrótce ogłosimy kolejnych użytkowników – mówi Michał Żelski, senior leasing manager w Dziale Biur Echo Investment.

Wiecha zawisła nad pierwszym budynkiem biurowym Browarów Warszawskich

Powyższy materiał video z zawieszenia wiechy jest również dostępny do pobrania TUTAJ
Browary Warszawskie to teren między ulicami Grzybowską, Wronią, Chłodną i Krochmalną, który Echo Investment na nowo wkomponuje w tkankę miejską. Powstaje nowy, otwarty dla wszystkich miejski kwartał, tworzony przez budynki mieszkalne, biurowce oraz place publiczne, miejsca odpoczynku i rekreacji, kawiarnie, restauracje i sklepy.

To miejsce z piękną historią, ale przede wszystkim nowoczesny, funkcjonalny i całościowy zamysł urbanistyczny i architektoniczny. Znajdą się tu cztery biurowce, pięć budynków mieszkalnych, ponad 8 tys. mkw. przestrzeni przeznaczonej na usługi, restauracje, sklepy, świetnie zaaranżowane przestrzenie publiczne z miejskimi skwerami, kameralnymi uliczkami i wygodną przestrzenią pełną zieleni. Niewątpliwymi zaletami tego miejsca są również bliskość centrum Warszawy, stacji metra czy dostępność rozwiniętej komunikacji miejskiej.

BrowaryWarszawskie_wiecha_J_12.jpg

BrowaryWarszawskie_wiecha_J_8.jpg